Living spaces in the "paper hill" of Montreal

The « U » is conceived by Federico Bizzotto and Sebastiano Di Maria.  Our group were partners in the development of Unity 1 and Unity 2 and several other residential projects over the last 15 years. 

We aspire to develop quality, durable and innovative living spaces that reflect current trends and have been successful in achieving several architectural and ministerial awards for our projects.  Architects Atelier Big City were mandated to develop this award winning building following the success in the development of Unity 2 which also won the same award in 2005.

We have been innovative in applying new construction techniques and configurations adapted to the constraints of the site.  Particular in this project, we chose to take advantage of the park and views on a landlocked site. The complexity of the site with its inherent slopes and angles was the key emphasis in creating an original façade.   We decided to develop a building revisting a concept of cubism.   Hence, the loft-like living spaces called “cubes”.

Introducing European concepts and minimalist spaces, the façade is developed to appropriate cubes by each resident in allowing them to create the space. We chose to allow the spaces to reflect the individuality of the resident and to allow the space to evolve with trends.  Understanding that the current market favors rental over purchase, the U is one of very few rental projects being developed where the resident occupies spaces with “condominium” standards and a management team that is dedicated to its residents.

 

 

 

 

U2.jpg
The site with its inherent slopes and angles was the key emphasis in creating an original facade.